Från TV och video

SVT, Lilla Löpsedeln
(1,6 MB)

Öppna Kanalen
(4,1 MB)

Hälsningar från kända personer

Informationsvideo
(9,1 MB)

Drogkampen på YouTube
Kort informationsvideo
(3:35 min)

Du kan se filmerna med
Windows Media Player

Kontakt

Så här presenterar vi vårt pedagogiska budskap
- de 4 livsvillkoren - för eleverna

Livsvillkor 1 - Jag själv

Du vet säkert att droger kan skada kroppen - både inuti och utanpå. Det är så informationen om droger brukar låta. Att psyket (dina tankar och känslor) kan skadas, kanske du också har hört. Men det finns mycket annat du bör känna till, för att bestämma hur du ska göra med drogerna.

Livsvillkor 2 - Mina relationer

En bästis är bra att ha. En som du kan prata om allt med. Till din bästis har du bra relationer. Det betyder att den killen eller tjejen accepterar dej som du är. Du behöver inte försöka spela tuff eller göra dej till. Om alla relationer var bra, skulle vi slippa mobbning och familjebråk. Det finns många orsaker till dåliga relationer. En orsak skulle försvinna, om alla människor avstod från droger.

Livsvillkor 3 - Samhället

Samhälle betyder en plats där många människor lever tillsammans. Upplands Väsby heter kommunen där Drogkampen startade. Men sam­hälle kan också vara en mycket större plats - som hela Sverige eller Europa eller rentav hela världen. Varje samhälle behöver lagar och regler om droger för att skydda de människor som bor där. Samhället (det lilla och det stora) har höga kostnader på grund av droger.

Livsvillkor 4 - Miljön

Att fimpar skadar miljön, har du säkert räknat ut. Men det är värre än så. Tobaksodlarna vräker ut bekämpningsmedel på tobaksplantorna och förgiftar den jord som annars skulle kunna användas till att odla mat­produkter på. Vissa djurarter är utrotningshotade på grund av tobaks­odlingen och tobaksarbetarna blir sjuka av att plocka tobaksbladen. För att inte tala om alkohol- och narkotikatillverkningen...